7 pași ai gândirii pozitive

by Constantin on December 28, 2010

Diferența între un înțelept și un nebun este aceea că înțeleptul posedă gândurile sale în timp ce nebunul este posedat de ele.

Oamenii sunt ființe ce au capacitatea de a gândi. Mai mult decât atât orice aspect din viața noastră este rezultatul unor gânduri anterioare. Fiecare gând schimbă ceva în viața noastră iar toate circumstanțele de viață există ca urmare a gândurilor noastre. Pe scurt: gândul conduce la acțiune/inacțiune care duce la rezultate. De aceea este necesar să fim în relații bune cu instrumentul gândirii.

Ce înseamnă să gândești pozitiv?
Să gândești pozitiv nu înseamnă să crezi că vei avea parte mereu doar de lucruri bune. Dai dovadă de gândire pozitivă atunci când recunoști că tot ce ți se întâmplă este în realitate un lucru bun pentru tine (chiar daca vine sub forma unei suferințe, lipse, boli) și din care poți învăța o lecție valoroasă pentru tine. Poți avea parte atât de evenimente pozitive cât și de provocări și dificultăți iar acestea se vor repeta până la învățarea lecției.

Perioada 2007 – 2008 a fost una în care, personal, am avut parte de bani mai mulți decât puteam gestiona foarte bine. Ca urmare o bună parte din aceștia i-am investit fără succes iar o parte chiar i-am cheltuit aiurea. Începând cu a doua jumătate a lui 2009 lucrurile s-au înrăutățit la capitolul financiar și a fost o perioadă în care m-am descurcat greu cu banii. Am învățat o serie de lucruri despre bani și planificare financiară care mă ajută tot mai mult în prezent când lucrurile merg din ce în ce mai bine. Toate acestea nu ar fi fost posibile fără această perioadă de greutăți financiare. De fapt, e chiar mai bine că s-a ajuns aici acum și nu mai târziu în viață. :)

Partea bună este că gândirea pozitivă se poate învăța la fel cum se învață mersul pe bicicletă, înotul, alergarea, șamd. Problema e că oamenii au aceleași gânduri repetitive zi de zi, gânduri de care nu sunt conștienți. Am mai scris despre aceasta aici. Iar când te gandești în mod continuu la aceleași probleme ajungi să te convingi singur de existența și gravitatea lor. Ce crezi că se întâmplă dacă te gândești mereu la cum îți vei plăti rata la bancă și cheltuielile curente luna aceasta? Oamenii, în marea lor majoritate, ajung să nu-și poată îndeplini dorințele pentru că nu își stăpânesc gândurile.

Pentru o viața pozitivă, vreau să-ți propun mai jos șapte pași ai gândirii pozitive inspirat dintr-un pasaj pe care i-am întâlnit în cartea lui Kurt Tepperwein – Legile spiritului.

  1. Gândirea pozitivă. Este atunci când recunoști că totul – bun sau rău, îți este de folos și de ajutor. Ești atent la ce se întâmplă în viața ta, ești curios și ai simțul umorului. Nu te iei prea în serios și lași viața să curgă.
  2. Sentimente pozitive. Ai încredere în tine și ești sigur de sentimentele tale. Ești echilibrat, deschis și trăiești din plin. Observi viața, ești atent însă nu analizezi prea mult lucrurile.
  3. Voința pozitivă. Vrei să înveți și să înțelegi cât mai mult. Vrei să ierți și să faci ce e corect. Înțelegi că poate exista o voință mai mai mare și renunți la propria voință.
  4. Discuții pozitive. În discuțiile care le ai, te exprimi clar și nu bați câmpii. Nu dai sfaturi dacă nu ți se cere. Faci complimente și ești sincer în ce spui. Înveți să taci. Încurajezi, consolezi și oferi mulțumire și ajutor.
  5. Acțiune pozitivă. Ești responsabil și chibzuit în acțiuni. Oferi sprijin și ajutor. Ești afectuos și înțelegător. Mănânci sănătos și cu măsură. Respecți libertatea celorlalți. Acționezi în folosul celorlalți.
  6. Conștiință pozitivă. Aloci timp pentru meditație și rugăciune. Ai perioade de liniște și retragere interioară. Ești atent la ce se întâmplă și cu prezență de spirit.
  7. Trăiești pozitiv. Trăiești în armonie și te bucuri de lucrurile mărunte ale vieții. Trăiești fiecare moment cu recunoștință și conștient de sine.

Dieta mentală

În cazul în care obiceiurile tale alimentare te-au adus într-o zonă unde nu ești mulțumit de rezultat, ca să iei masuri ții o dietă. Același lucru se poate aplica și pentru gândurile tale.  Deși nu e ușor (însă e simplu) – îți propun o dietă mentală de 30 de zile. Timp de  30 de zile, gândești pozitiv și acționezi pozitiv. Nu bârfești, nu dai vina pe nimeni altcineva și nu te plângi de nimic.

Există șanse bune ca în această perioadă să ai și gânduri negative. Important e sa-ți dai seama de acestea și să revii la dieta ta mentală. Există și un mic instrument care te poate ajuta. Folosește un elastic colorat de bucătărie de genul celor care se pun pe diverse borcane și pungi. De fiecare dată când te “prinzi” gândind sau făcând ceva negativ te ciupești cu elasticul. Este foarte util și în plus, dacă ești consecvent o perioadă, creierul tău va începe să asocieze o senzație neplăcută (ciupitura respectivă) cu gândurile negative. Îți va fi astfel mai ușor să renunți la astfel de gânduri.

O alternativă a elasticului de bucătărie este brățara elastică. Servește aceluiași scop – te ajută să conștientizezi gandurile negative. Se poate folosi în felul următor: alegi o brațară elastică (poate fi una care susține o anumită cauză – inclusiv echipa ta preferată) care îți place și o pui pe una dintre mâini. De fiecare dată când te “prinzi” gândind sau făcând ceva negativ muți brățara pe cealaltă mână. Ideea e să ajungi să păstrezi brățara pe aceiași mână timp de 30 de zile. La început vei schimba de mai multe ori în timpul aceleiași zile brățara de pe o mână pe alta însă, cu timpul, vor trece tot mai multe zile în care vei reuși să păstrezi brățara pe aceiași mână. Eu am folosit brățările galbene de la LiveStrong și Little People.

Gândurile sunt invizibile și, poate din această cauză, nu le dăm atenția cuvenită. Doar pentru că ceva este invizibil nu înseamnă că nu există. Să gândești este un lucru minunat și ar fi bine să-l stăpânești cu adevărat. În concluzie, e bine să înveți să gândești lucrurile ale caror consecințe le vrei în viața ta.

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Please leave these two fields as-is:

Protected by Invisible Defender. Showed 403 to 439,935 bad guys.

{ 2 trackbacks }

Previous post:

Next post: